Kärleken fyllde ju 30 i förra veckan så vi har haft lite kalas. Som traditionen bjuder får födelsedagsbarnet bestämma kakmenyn och då föll det på prinsesstårta – hans favorit. Jag fick lov att fylla den med vad jag ville så länge det fanns ett grönt marsipanlock och en ros på hans tårta. Tårtan blev väldigt uppskattad och här kommer receptet:)

Använde en ganska stor springform och det blev lite knepigt att dela på 3, så om ni har valmöjlighet kanske ni ska ta en lite mindre form. Jag kan tro att fyllningen är god att servera som efterrätt i portionsformar med lite färska bär till!

Ca 12bitar

Botten:
3 Ägg
1½ dl Socker
1 dl Vetemjöl
1 dl Potatismjöl
1½ tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker

Fläder och citronkräm:
2 Äggulor
0.25 dl Socker
1½ msk Potatismjöl
0,25 dl Flädersaft (använde mig av BOBs lättdryck)
rivet skal och saft från en halv Citron
1½ dl Grädde

Hallonsylt
Grädde
Marsipanlock

Sätt ugnen på cirka 175’C. smörja och bröa en (spring)form.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla de övriga ingredienserna i en skål och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ungen cirka 30min.

Lägg alla ingredienser utom grädden till fläder och citronkrämen i en kastrull. sjud på svagvärme under omrörning tills det tjocknar. Dra av från spisen och vispa krämen sval i kallt vattenbad. Vispa grädden. Vänd ner lite grädde i taget i fläderkrämen.

Dela tårtbotten i 3 delar och lägg fläderkrämen på första lagret, lägg sedan på en botten till och bred rikligt med hallonsylt på. Lägg på sista locket och toppa med grädde runt om hela tårtan. Lägg på marsipanlocket och skär bort överblivna kanter, limma fast rosor med lite kristyr. Pudra över lite florsocker.

De flesta tårtor blir bäst om de får stå och dra i kylskåpet innan servering, allra bäst blir det om man gör tårtan dagen innan. vänta då med att pudra florsocker tills strax innan servering.

– Lycka till!


 

Annonser