Dags för födelsedagskalas igen. Förra året fyllde ju födelsedagsbarnet jämt och fick dagen till ära en riktigt härlig prinsesstårta men i år får det bli en lite enklare toscatårta. Jag har en liten annorlunda vaniljfylllning i denna än bara vanlig vaniljkräm.

Toscatårta                                                                                                                             16port
                                                                                                                                                     1750C
Botten
100g Smör
2 ÄggIMG_1414
1½dl Socker
2 dl Mjöl
1 tsk Bakpulver
½dl Grädde

Glasyr
100g Smör
1dl Socker
2msk Mjöl
2 msk Mjölk
50g Mandelspån

Fyllning
1½ dl Mjölk
3/4 msk Potatismjöl
2 tsk Socker
1 Äggula
2tsk Vaniljsocker
100g Smör
2 msk Florsocker

Sätt på ugnen, smörj och bröa en springform.
Smält smör. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjöl, bakpulver, smör och grädde. Häll smeten i formen och gädda i nedre delen av ugnen cirka 20min.

Gör under tiden glasyren genom att värma alla ingredienserna till en tjock smet under omrörning och på svag värme. Bred sedan glasyren på kakan och grädda ytterligare 15min mitt i ugnen tills toscatäcket fått en fin färg.

Låt kakan svalna något och lossa sedan kanterna på springformen då detta är lättare att göra innan täcket stelnat. Låt sedan kakan svalna helt och dela den sedan på mitten.

Sjud mjölk, potatismjöl, socker och äggula till en kräm på medelhög värme under omröring. Låt kallan och rör i vaniljsockret. Vispa smör och florsocker mjukt. Vispa i vaniljkrämen lite i taget. Bred ut krämen över kakan och lägg ihop kakan igen.

– Lycka till

Annonser