Hej igen:)

Allt går bra på jobbet men huvudet är fortfarande lite rörigt om man säger så… Skulle ställa upp i Coops tårttävling, bakade tårta och allt. Men skickade visst in receptet en dag för sent. (aningens irriterad på mig själv!)

Nåja, inga vinster men jag kan ju iallafall dela med mig till alla er andra av denna egenkomponerade läckerhet!

Apelsin- och jordgubbstårta med chokladkräm                                 10port
                                                                                                175C

Botten102_3946
1 apelsin

50g Smör
3 Ägg
2dl Socker
2dl Vetemjöl
½dl Potatismjöl
2tsk Vaniljsocker
2tsk Bakpulver

Glasyr
2dl Grädde
200g Vit choklad
en klicka smör

Chokladkrämsfyllning                                Jordgubbsfyllning
2 Äggulor                                                  1dl Grädde
½dl Socker                                                250g Jordgubbar (gärna färska)
½dl Grädde                                               1msk Jordgubbssylt

50g Smör
40g Mörk choklad, minst 70%

Sätt på ugnen och smörj och bröa en medelstor tårt- eller springform. Borsta apelsinen i ljummet vatten och torka den. skär tunna strimlor av halva skalet med hjälp av en kniv eller potatisskalare. Finriv den andra halvan av skalet och lägg undan alltsammans.

Smält smöret till botten och pressa i saften från halva apelsinen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem med apelsinsmöret i äggvispet. Grädda i nedra delen av ugnen cirka 30min. (obs! använd provsticka)
Ta ut och låt svalna en stund, stjälp sedan upp kakan och låt svalna helt. (frys eventuellt)

Gör glasyren genom att hacka den vita chokladen. Koka upp grädden tillsammans med det finrivna apelsinskalet. Ta av från värmen och rör i chokladen tills det smälter. rör i en liten klick smör och låt stå kallt 1h.

Gör fyllningarna och börja med jordgubbsfyllningen. Mosa jordgubbarna, vispa grädden hårt och vänd ner jordgubbar och sylt. Värm äggulor, grädde och socker till chokladkrämen mycket försiktigt på medelvärme tills det blir en kräm(ska ej överstiga 850C). Smält under tiden den mörka chokladen över vattenbad. Rör i chokladen i krämen och avsluta med smöret. Rör tills det smält. Låt den svalna något med inte helt eftersom krämen är lättare att breda ut om den är lite ljummen.

Kandera din sparade apelsinskal genom att sjuda dem i sockerlag(lika dela socker och vatten) i cirka 20-30min. fiska upp med hålslev och låt svalna på sockrat bakplåtspapper.

Ta ut glasyren ur kylskåpet. Dela tårtbotten i tredelar och pressa ut apelsinsaft från den sista halvan över bottnarna innan du lägger på fyllningen. Lägg chokladkrämen i det understa lagret och jordgubbsfyllningen i det översta. Lägg på locket. Vispa sedan glasyren ljus och smidigt med elvisp. Spackla sedan tårtan runt om med glasyren och dekorera med kakao, färska jordgubbar, kanderade apelsinskal och eventuellt apelsinskivor.

~Mums!

Annonser