Etiketter

, , , , ,

Tänkte dela med mig av en liten kaskad med recept som bakats här hemma under December:)

Mustig äpplekaka                                                                        175°
ca 12 bitar

Äpplefyllning
3-5 Äpplen
2½ msk Smör20121107_212049
¾ dl Farinsocker
½ tsk Kanel

Smet
75g Smör
2½ dl Socker
2 Ägg
3¼ dl Rågsikt
1 msk Bakpulver
¼ tsk Vaniljsocker
½ tsk Kanel
¼ tsk Salt
2¼ dl Mjölk

Sätt på ugnen. Smörj en pajform e.d. rikligt med smör.

Skala och kärna ur äpplena, skär dem sedan i centimeterstora tärningar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt äpplen, farinsocker och kanel. Låt blandningen sjuda på svag värme och rör om så att det blir jämt fördelat. Äpplen ska kännas något mjuka men inte mosiga när de är klara.

Vispa smör och socker fluffigt, rör sedan ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör i dem i smeten växelvis med mjölken. Häll smeten i formen och skeda över äpplefyllningen så att den sprider sig jämt. Grädda mitt i ugnen tills kakan fått fin färg och börjar släppa från kanterna. Prova med en sticka för att se om den är klar. Servera på fat med glass eller vaniljsås:)

Saffranscupcakes                                                                          200°
                                                                                               12 – 16st 

Smet20121212_204750
75g Smör
2½dl Socker

2 Ägg
3½dl Mjöl
1msk Bakpulver
0,5g Saffran
1burk Kesella Vanilj

Glasyr
200g Philadelphia
100g Smör
3-5dl Florsocker

Sätt på ugnen och sätt ut formar i en muffinsplåt. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör ner i smeten. Avsluta med kesellan. Fyll muffinsformarna till 2/3delar och grädda mitt i udnen cirka 15min. 

Låt muffinsarna svalnat helt innan du brer på glasyren. Jag tycker inte att toppingen till de här ska vara för söt, men florsocker mängden kan ökas efter tycke.

Vispa smöret mjukt. Tillsätt philadephian och vispa sist i florsockret. Vispa till inga klumpar finns kvar. Bred glasyren över muffinsen och dekorera ev med strössel.

Världen godaste chokladkolasås                                      1 halv kanna

Chokladkolasås med vaniljglass och krossade pepparkakor

Chokladkolasås med vaniljglass och krossade pepparkakor

½dl Mjölk
½dl Grädde
¼dl Farinsocker
¼-½dl Sirap
60g Mörk Choklad (minst 70%)
1 klick Smör
ev. stött Kardemumma

Bryt/hacka chokladen i bitar. Koka upp mjölk, grädde, farinsocker, sirap och kardemumma.
Ta av från spisen och rör i chokladen tills allt smält. Tillsätt en liten klick smör.


Servera ljummen till vad som helst!

Såsen ätes helst samma dag men kan förvaras någon dag i kylskåp, värm den då försiktigt över vattenbad innan servering.

 

Sedan har vintern också bjudit på en dubbel sats Tranbärskakor, Chokladmandlar med kanel och Björnkaka

Avslutningsvis ett litet tips, prova om ni aldrig smakat. Riktigt uppiggande och mättande!

Risgrynsgröt med nyponsoppa

Risgrynsgröt med nyponsoppa

 

 

 

 

 

 

 

– God fortsättning 🙂

 

Annonser